Tietojenkäsittelyn perusteet II 5 op.

Osaamistavoitteet

Kurssin jälkeen opiskelija ymmärtää tietokoneen toimintaperiaatteen loogisten piirien tasolta lähtien. Opiskelija tietää yksityiskohtaisesti miten tietokone pystyy suorittamaan korkean tason ohjelmointikielen komentoja, mutta ymmärtää myös sen kykyjen rajat. Lisäksi opiskelija tuntee ns. tekoälyn piiriin kuuluvien hakuongelmien ja pelaamiseen liittyviä tärkeimpiä strategioita.

Sisältö

Opintojaksolla paneudutaan lyhyesti algoritmisen ongelmanratkaisun voimaan ja rajoituksiin sekä tutustutaan seikkaperäisesti tietokonejärjestelmän (laitteisto ja ohjelmisto) rakenteeseen ja toimintaan. Käsiteltäviä asioita ovat mm. tehtävien laskettavuus ja algoritmien kompleksisuus; tiedon esittäminen, lukujärjestelmät, loogiset piirit ja niiden avulla rakennetut tietokoneen komponentit; mikro-ohjelmointi ja konekieli; kieliopit, kääntäjät ja korkeantason kielenkääntäminen konekielelle. Opintojakson lopuksi käsitellään lyhyesti myös ns. älykkäissä järjestelmissä käytettyjä hakuongelmia sekä niiden ratkaisua käyttäen mm. syvyys- ja leveyshakua.

Toteutustavat

Tutoriaalit 7 x 2h, kontaktipäivä 5h, ViLLE-tehtävät ja itsenäinen työskentely n. 100h. Kurssin lopuksi järjestetään sähköinen tentti ViLLE-järjestelmässä. Kurssin suorittajat voivat halutessaan osallistua yliopiston vastaavan kurssin luennoille, joista löytyy tietoa (lähempänä kurssin alkamista) täältä.

Kurssin opetusaikataulut ja -salit löytyvät aikataulut-sivulta hyvissä ajoin ennen kurssin alkua.

Takaisin pääsivulle